Hoe herken je een burn-out?

Hoe herken je een burn-out?

7:10

Video

Explainer
Hoe herken je een burn-out?

Gepubliceerd: 23-12-2021

Laatste update: 01-05-2024

Een burn-out kan allerlei redenen hebben. Soms zit er van alles en nog wat tegen, maar het kan ook zijn dat je alles juist heel leuk vindt en denkt dat alles goed gaat. Tot het moment komt waarop het niet meer gaat. In deze video leggen we daarom uit wat een burn-out is, hoe een burn-out veroorzaakt wordt, wat de voortekenen zijn en wat er gebeurt als het zover komt.

Redacteur: Pim Baars

Karim Amghar is schrijver, programmamaker, presentator, onderwijsprofessional en docent op het mbo. Hij houdt zich onder andere bezig met thema's als kansenongelijkheid, discriminatie en polarisatie en schreef daar ook boeken over. Daarnaast staat hij bekend als presentator van Karim pakt zijn kans, Het Ramadangevoel en Geloof in het onderwijs.

Presentator
:  Karim Amghar

De naam burn-out zegt het al: je bent volledig opgebrand. De oorzaak hiervan is vaak langdurige stress, je vraagt dan te lang te veel van jezelf. Dit kan op latere leeftijd gebeuren, maar ook op jongere leeftijd. 

Als je lang te veel stress hebt, ongeveer een half jaar, dan raakt je lichaam uitgeput en dat kan leiden tot een burn-out. Dit kan komen door werkstress, maar ook stress in je privéleven speelt een rol.  Burn-outs komen erg veel voor in Nederland. Het is zelfs zo dat één op de zes Nederlandse werknemers burn-out klachten heeft. Denk aan spanningsklachten, zoals lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren of een opgejaagd gevoel.

Meer weten over stress en burn-outs? Lees en bekijk dan onze hele collectie! Heb je zelf hulp nodig? Dan kan je bij MIND contact opnemen met een hulpverlener.

Ook interessant

om te weten